Isolering med granulat

Isolering med granulat

Der findes i dag mange forskellige isoleringsmaterialer på mange forskellige former, heriblandt plader, batts, ruller og blokke. En nyere men allerede populær form for isolering på markedet er granulat. Granulat har opnået stor popularitet blandt mange danske husejere på grund af dets mange fordelagtige egenskaber og kvaliteter, hvilket har medført at både rockwool, flamingo og papirisolering i dag fås på granulatform.

Et granulat beskriver et materiale der optræder som utallige små stykker eller korn, og som oftest fremstilles granulatet ved at flå og kværne det pågældende materiale indtil der opnås den ønskede størrelse på kornene.

Den store fordel ved isolering med granulat

Granulat besidder mange gavnlige egenskaber som er meget tilstræbte blandt husejere i forbindelse med isolering af boligen, og af den grund har isoleringsformen opnået stor popularitet på forholdsvis kort tid. Isolering med granulat er yderst effektivt, og i mange tilfælde væsentligt mere effektivt end isolering med eksempelvis batts eller plader. Isoleringsevnen for granulat samt plader og batts af samme materiale er den samme, og granulatets ofte suveræne effektivitet skyldes altså ikke isoleringsevnen, men i stedet isoleringsformens evne til at udfylde et rum samt at eliminere og forebygge dannelsen af kuldebroer.

Ved isolering med batts og plader vil der forholdsvis hurtigt opstå kuldebroer i samlingerne mellem de enkelte isoleringsenheder, hvilket medfører et forøget varmetab. I forbindelse med isolering med granulat sørger granulatstrukturen for at udradere samtlige kuldebroer samt forhindrer yderligere kuldebroer i at opstå. Dette opnås ved at granulatkornene fungerer som sand, og derved udfylder alle sprækker og hulmur, hvilket resulterer i en yderst tæt og effektiv isolering.

Dette bevirker at der forekommer et betydeligt mindre varmetab, hvilket medfører et lavere energiforbrug og en billigere varmeregning. En anden fordel ved granulatisolering er at isoleringsformen som oftest har en lyddæmpende effekt, hvilket kan være nyttigt hvis ens hus er beliggende i et støjende miljø eller et meget trafikeret område.

Isolering med granulat har også ulemper

Isoleringsgranulat er yderst nyttigt og effektivt i forbindelse med isolering af hulmure, etageadskillelser og loftsrum, men er ikke nær så anvendeligt i forbindelse med isolering af andre dele af huset. En anden ulempe i forbindelse med granulatisolering er at det ikke er tilladt at uføre selve isoleringen som privatperson. En autoriseret isolatør foretager indblæsningen af materialet med en tilegnet maskine, og dette har væsentlig betydning for prisen af isoleringen. Ved isolering med plader, måtter eller batts er du som husejer oftest selv i stand til at udføre isoleringsarbejdet.

I sådanne tilfælde sparer du et forholdsvis stort beløb, ved ikke at betale en håndværker for at foretage isoleringen. Ved isolering med granulat er det påkrævet at isoleringen foretages og udføres af en professionel autoriseret isolatør, hvilket bevirker at prisen for isolering med granulat som oftest er forholdsvis høj sammenlignet med prisen for isolering med batts eller lignende. I mange tilfælde har granulat desuden en tendens til at falde sammen, og alt efter hvilket materiale der anvendes i forbindelse med isoleringen, er det muligvis nødvendigt at indblæse yderligere isoleringsgranulat i fremtiden.